2018. április 6., péntek

A petrezselymekről



Az egyik legkorábban vethető zöldségünk, főként ízesítésre használjuk, magában ritkán fogyasztjuk, viszont a jó zöldség-és húslevesek nélkülözhetetlen alkotója. A lombja pedig – frissen, szárítva, fagyasztva folyamatosan, és minden ételhez használható, vagyis minden kertben érdemes és szükséges nevelni.

A termesztés eredményességét a talaj adottságai erősen befolyásolják, gyakori a panasz, hogy a gyökerek gyengék, a kártevők vagy a rozsda miatt nem használhatók. Ebben az esetben érdemes másik helyen próbálkozni, vagy a pasztinákot választani, amennyiben a gyökeret szeretnénk használni, a zöldjéért pedig a kevésbé igényes metélő petrezselymet ültetni. 



A petrezselyem kétéves növény, magja a sárgarépához hasonlóan igen nehezen kel, 3 hétre is szüksége lehet, mire a hajtások megjelennek. Keléskor, és a fejlődése elején fokozottan vízigényes, ezért is alkalmas a kora tavaszi vetése. A szakirodalom szerint lehet augusztus végén, szeptember elején is vetni, ha télre jól megerősödik, át tudja vészelni a hideget és korábban szedhető. Tavaszi vetés után is benn maradhatnak a tövek, a következő évben folyamatosan adhat friss zöldfűszert akár az új vetések megerősödéséig is, majd április táján virágot és magot hoz.

A gyökérzöldségként használt fajták közül a Korai cukor rövid tenyészidejű, már nyár elején szedhető friss fogyasztásra, a hosszabb tenyészidejűek – Félhosszú, Hanacka – tárolásra is alkalmasak.

Laza, jól előkészített, megfelelő nedvességtartalmú talajt kívánnak, a friss trágyázás nem alkalmas számukra, a komposztot meghálálják. Kelés után a sárgarépához hasonlóan szükséges a ritkításra folyamatosan figyelni, érdemes lazítani és nem túl vastagon takarni a talajt. 

A petrezselyem általában kedveli a nedvességet, csapadékosabb időszakokban jóval erősebb a lombnövekedése, mint szárazabb körülmények között.

A lombjáért termesztett ún. metélő petrezselymekből kétfélét is ültethetünk: a sima levelűt és a moha fodrozatút. Utóbbi nagyon dekoratív, kissé kevésbé intenzív ízzel. Vethetjük szabad földbe, vagy akár nagyobb cserepekbe is. Az edénybe nem kell túl sok magot szórni, és általában így is hamar kinövik a földjüket, és elfogyasztják a tápanyagokat, ekkor „palántázhatjuk” őket a szabadba.
A metélőpetrezselymet nevelhetjük fátyolfóliás takarással is, így még intenzívebb a növekedése, tavasszal és ősszel pedig nagyobb védelmet kap az időjárás viszontagságai ellen. 

Írta:
Miklós Bernadett

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A petrezselymekről

A petrezselyem Az egyik legkorábban vethető zöldségünk, főként ízesítésre használjuk, magában ritkán fogyasztjuk, viszont a jó zölds...