2018. március 20., kedd

Földieper vagy szamóca?


A rendszertani és elnevezési kérdés boncolgatása nélkül lássuk, mit is kezdhetünk a kicsi palántákkal így a tavasz elején?

A növény szaporítására a leggyakoribb módszer az ún. anyatövekről az indákon növő sarjak gyökereztetése, amiket augusztus-szeptemberben a legjobb a végleges helyükre telepíteni. Ha erről éppen lemaradtunk, a tavasz eleje is alkalmas lehet az ültetésre, azonban arra érdemes felkészülni, hogy jelentősebb termést így a következő évben várhatunk, mivel a növénynek időre van szüksége begyökerezéshez.

Vállalkozó kedvűek bátran próbálkozhatnak az erdeiszamóca magról szaporításával, a vetés ideje éppen a kora tavaszra esik. Kisebb tálcába, laza, homokos-komposztos földbe szórjuk az aprócska magokat, és vékonyan takarjuk. A kelésig lehet fedni az edényt, de mindenképpen szellőztessük, biztosítsunk elegendő fényt, tartsuk nedvesen a földet (a legegyszerűbb szobai permetezővel szükség szerint spriccelni), óvjuk a befülledéstől. A gondozás a kelés után is hasonló feladatokat és odafigyelést kíván. 4-5 megerősödött lomblevéllel már szét lehet ültetni a növénykéket, amennyiben sűrűn keltek, ha nem, inkább később tegyük ezt meg. Májustól óvatosan, félárnyékban lehet szoktatni őket a szabadtéri körülményekhez. Az erdei szamóca általában az árnyékosabb helyeket jobban kedveli, lehet cserjék alá is ültetni, egy kis napsütésre azért neki is szüksége van. Őszre kerülhet a végleges helyére, télre takarjuk falevéllel, a következő évben pedig bizakodva várhatjuk a különleges ízű, finom termések megjelenését.

Aki inkább a földiepreket részesíti előnyben, most is válogathat palánta kínálatunkból.

Az ültetésnél nagyon fontos a megfelelő előkészítés – tápanyag ellátás: a talaj gazdagítása szerves trágya és komposzt bedolgozásával, valamint a betegségek elleni megelőző védekezés: a megfelelő sor-és tőtávolsága jó szellőzés érdekében (45-50 cm is lehet!), és a talaj takarása agroszövettel, geotextillel vagy száraz szalmával. A tövek közé hasznos néhány kisebb gerezd fokhagymát bedugdosni, ez segít távol tartani a betegségeket és a hívatlan fogyasztókat.

A növényvédelemben a gombás betegségekre és a (talajlakó) kártevők támadására kell felkészülni, ezekre a problémákra a megelőzésen kívül hatékony biológiai növényvédelmi készítmények is rendelkezésre állnak.

Fontos tudni, hogy a földiepret általában 3-4 évig érdemes a helyén meghagyni, utána tövek már legyengülnek, keveset teremnek, így célszerű másik helyen újra telepíteni.




Írta: Miklós Bernadett

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A petrezselymekről

A petrezselyem Az egyik legkorábban vethető zöldségünk, főként ízesítésre használjuk, magában ritkán fogyasztjuk, viszont a jó zölds...