Ebben a zord télvégében vigasztalónk lehet – hiszen
majdnem mindenki szereti: levesnek, köretnek, főzeléknek, krémnek, és persze
ami a legfinomabb, frissen kifejtve eszegetni :) Mit tegyünk, hogy sikeresen
teremjen a kertben?
A borsónak vannak titkai, szerencsére azért nem túl
bonyolult növény. Jól hasznosítja a télen összegyűlt nedvességet, megfelelő
évben öntözni sem kell. A gyökerein élő baktériumok nitrogént termelnek, ezzel
a talajt gazdagítják, a következő növények nagyon meghálálják. Elég hamar
(júniusra) leterem, utána másodvetésként mehet az uborka, tök vagy cukkini és a
cékla.
Érdemes a fajták között válogatni, nagy a kínálat, és
mindegyik másban jó.
Idő szerint vannak a korai, a középkorai és a késői
fajták. A koraiak bírják a hideget, a tél végén rögtön lehet vetni, megfelelő
időjárás esetén elég gyorsan fejlődnek, bár kisebb a termőképességük, a
borsómoly és a bagolylepke kevésbé károsítja, és jó ízűek (ajánlatunk: LÉDA).
A középkoraiak kissé fázósabbak, március 2-3. hetében
érdemes vetni őket. Vannak köztük tűrőképesebbek, ezek az ún. kifejtő borsók,
amik kevésbé édesek, de nem is annyira kényesek, és frissen felhasználva, vagy
lefagyasztva nagyon jók (ajánlatunk: DEBRECENI SÖTÉTZÖLD, DEBRECENIVILÁGOSZÖLD, RAJNAI TÖRPE). Kissé igényesebbek, jobb talajt, magasabb
hőmérsékletet kívánnak az ún. velőborsók, de meg is hálálják a törődést:
édesebbek, hosszabban frissek maradnak, szintén fagyaszthatók, befőzhetők
(ajánlatunk: KELVEDON CSODÁJA).
A későbbi fajtákat áprilistól érdemes vetni május
közepe-végéig, ezek nagyobb termést adnak, általában a növények is magasabbra
nőnek, erősebbek, viszont a növényvédelmük már több figyelmet igényel. Lehetnek
baktériumos és gombás betegségeik, és májustól a lepkék lerakott petéiből
kikelő hernyók („kukacos borsó”) ellen is megelőző védekezést kell alkalmazni
(ajánlatunk: ONWARD, RONDO, ZSUZSI fajták).
Még egy különlegesség az ún. cukorborsó. A piacokon
rendszerint mindenhová kiírják, ezzel akarják jelezni, hogy friss és édes
(ahogy minden szilva Besztercei, minden alma Jonathán….), valójában az igazi
cukorborsó az, aminek a hüvelyét is fogyaszthatjuk, mivel a pergamen réteg
hiányzik belőle, emészthető a szervezetünk számára. Párolva, megfőzve finom
köret-különlegesség. Ő is az igényesebbek közé tartozik, érdemes azért
próbálkozni vele (ajánlatunk: SWEET HORIZONT)
A következőkben írok majd a termesztés titkairól; folyt.
köv.
Írta: Miklós Bernadett
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése