A tavaszi vetések, ültetések során fontos szerepet
játszanak a hagymák, amiket mindenféle módokon fogyaszthatunk: újhagymának,
zöldhagymának, fűszerként snidlingnek és metélő fokhagymának, savanyítva és
természetesen fejesen, különböző színekben, formákban, tulajdonságokkal az
egész év folyamán. Most elsősorban a tavaszi vetés – ültetésről szeretnék
néhány dolgot írni.
Kezdjük a
fokhagymával – két ültetési ideje van, ősszel október közepe illetve
tavasszal február vége, március első fele. Ennek megfelelően beszélünk őszi és
tavaszi fokhagymáról; az előbbiek hamarabb felszedhetők, már májustól
fogyaszthatók zöldhagymaként, viszont a tárolást nehezen bírják, nyár végére,
őszre fel kell használni. Hosszabb idejű fogyasztásra a tavasszal duggatott
gerezdek valók, ezek nagyjából július végére érnek be, szellős, fagymentes, de
hűvös helyen tárolva akár tél végéig is eltarthatók. A minél korábbi ültetés
nagyon fontos, és az is, hogy egészséges, szép gerezdeket használjunk, minél
nagyobbak a gerezdek, annál nagyobb fejekre számíthatunk. A hagymáktól eltérően
a fokhagyma kedveli a tápanyagokat a talajban, ezzel együtt szerves trágyát
csak komposztált formában érdemes használni hozzá, lehetőleg még ősszel
bedolgozva. A termesztés során nem kíván túl sok vizet, viszont a
gyommentesítéséről gondoskodni kell, a komposztot meghálálja. Június-július
táján elkezd a lombozata száradni, ekkor más semmiképpen ne öntözzük. Amikor a
töve a leveleknél is már egészen száraz, lehetőleg tartósabban csapadékmentes időben
ásóvillával óvatosan kiemeljük, a földre fektetjük és néhány napig hagyjuk a
napon szikkadni, majd jól szellőző helyen tároljuk.
Tavasszal és ősszel is ültethetjük a dughagymákat. Itt is jellemző, hogy az őszi ültetés gyorsabb
eredményt hoz, mivel már októberben elkezd begyökeresedni, a csapadékot jobban
hasznosítja, tavasszal hamarabb megindul, és áprilisra újhagymaként már
fogyaszthatjuk is. Természetesen a tavaszi ültetés is jó, ebben az esetben
rövidebb újhagyma-korszakra, és gyors fejesedésre számíthatunk. Ha inkább
új(zöld) hagymát szeretnénk, tegyük sűrűbbre és mélyebbre a dughagymákat, és az
időjárásnak megfelelően öntözzük rendszeresen, hogy hosszabb fehér része és
szép zöldje legyen. Ha fejes hagymát szeretnénk, hagyjunk nagyobb ültetési távolságot,
sekélyebbre duggassuk, és a tavasz végétől már ne nagyon öntözzük, így szebben
fejesedik be, a gombás betegségek kevésbé károsítják. Házi kertekben a két
módszert kombinálhatjuk, nem tesszük túl mélyre, de sűrűbbre hagyjuk, és
folyamatosan szedhetjük az új, majd a főzőhagymákat. Nyár elejétől az öntözését
hagyjuk abba, és amikor a lombja már leszáradt, a fokhagymánál leírtak szerint
szedhetjük, tárolhatjuk.
A kevésbé gyakorlott kertészeknek mindenképpen a
dughagymás ültetést ajánljuk, a magról vetett hagymák ápolása, gondozása több
nehézséget rejt magában.
A fajták választéka ilyenkor tavasszal igazán bőséges,
érdemes a kevésbé ismertekkel is megpróbálkozni. Szellős, hűvösebb helyen a dughagymák
hosszabb ideig is tárolhatók, a tavaszról megmaradtak a későbbi vetésekhez is
felhasználhatók. Ebben az esetben már fejet kevésbé képeznek, de finom
zöldhagymájukat folyamatosan fogyaszthatjuk.
A dughagymás termesztés viszonylag egyszerű, nagyon
hasznos társítás a sárgarépákkal együtt
ültetni, mivel egymás fő kártevőit (a hagyma- és a répalegyet) kölcsönösen
riasztják. Fogyasztásra alkalmas növényi
részük a talajban található, ezért az ápolásuk is hasonló: óvatos gyomlálást,
kapálást igényelnek. A talajban levő kártevők ellen jól bevált biológiai
növényvédelemmel tudunk védekezni – az Artis nevű, gombákat tartalmazó szert vízzel
kijuttatva és a talajba bedolgozva megbízható védelmet nyújt a rágások ellen.
A hagymák viszonylag hamar kikerülnek a kertből, ezért
nyár végére, őszre lehet másodvetéseket tervezni a megürült helyükre.
A folytatásban a magról vetett hagymafélékkel ismerkedünk majd.
Írta: Miklós Bernadett
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése